Al Gore vs Fimbulvintern

23 02 2010

Håhåjaja, det är vinter så att det står härliga till i Sverige. Inte bara i Sverige förresten, utan runt om i världen. I Göteborg var det i söndags 53 cm snö, vilket är det största snödjupet sedan mätningarna började år 1905. Det ser i princip likadant ut över hela landet. I mildväders-Skåne är det totalpanik, när välgödda skåningar i loafers under två månaders tid försökt ta sig fram över hala gator och torg till sina skevt parkerade bilar. I Stockholm är det totalkaos för alla stackars pendlare. Snötäcket har nu legat oavbrutet i två månader. Och det bara fortsätter att snöa.

Känns inte gastandet om en global uppvärmning mer som ett skämt än någonsin?

Hallå där, ropar global warming-ivrarna, bara för att det är en exceptionellt kall och snöig vinter i år betyder det inte att den globala uppvärmningen inte finns.

Är inte det lustigt? Så fort det är en varm sommardag säger alla man möter med allvarliga miner att det är bäst att vi vänjer oss, för det är ett säkert tecken på den globala uppvärmningen. Men så fort det är ovanligt kallt, då är det bara väder…

/Jacques Pot

Uppdatering: till råga på allt står felen som spön i backen i IPCC:s rapporter – fel om glaciärer, fel om stormskador, fel om Afrikas jordbruk. Till råga på allt verkar det inte finnas något sätt att korrigera felen när texterna väl blivit antagna. Så…proffsigt. Och framför allt vetenskapligt.

Annonser

Åtgärder

Information

14 responses

23 02 2010
P

Du kanske borde tar reda på lite mer fakta:

http://www.smhi.se/klimatdata/manadens-vader/manadens-vader-varlden/januari-2010-inte-sa-kall-manad-som-man-kan-tro-1.9559

Det är inte en exceptionellt kall och snöig vinter i år.

Pinsamt.

23 02 2010
jens

”Så fort det är en varm sommardag säger alla man möter med allvarliga miner att det är bäst att vi vänjer oss…”

Gör dom?

23 02 2010
konstantmagasin

@jens: Jepp, det är det nya sättet att framstå som smart och påläst. Tyvärr har jag hört det så mycket att jag kan de konversationerna utantill.

23 02 2010
Plokko

Är det ju?
Januari i Stockholm är den kallaste sedan 1829.

53 cm snö i GBG inte hänt sedan 1905.

In your face miljöaktivist.

23 02 2010
konstantmagasin

@P: Om du tar och faktiskt läser igenom artikeln du länkar till kan du se att datan som presenteras i den i princip går stick i stäv med dess rubrik. Det är ovanligt kallt i Europa, men i Svalbard, Kina och Mellanöstern är det ett par grader varmare än vanligt.

Om du ändå inte tycker att det är ovanligt kallt och snöigt kan jag rekommendera dig att lämna idet och ta en liten kik på verkligheten utanför fönstret. Om du fortfarande menar att det ser ut som varje år föregående utanför fönstret vet jag inte var du bor.

Pinsamt, sa Bull.

23 02 2010
123

Ännu en obildad person som tror att den globala uppvärmningen bara gör att det blir varmare, istället för att ge ett mer extremt väder. Grattis, du vinner inget pris.

23 02 2010
konstantmagasin

@123: Inte ens ett litet pris?

”istället för att ge ett mer extremt väder”

Nu har du tittat för mycket på The day after tomorrow igen.

23 02 2010
Einar Berg

Det som är lite intressant att se är att när man kritiserar det som klimattalibanerna tycker är självklart, så är det alltid kritikern som är dryg, obildad, dåligt påläst eller helt enkelt idiot. När ska klimattalibanerna fatta att varken vädret eller klimatet är en konstant? När man diskuterar s.k. klimatförändringar så ska man kanske inte jämföra åren sedan 1905, utan se dom senaste 4 000 000 000 åren. Som exempel, stora delar av den yta som idag är regnskog och våtmarker i Kongo, var savann för 25 000 år sedan (tidningen Science) . Få skulle idag kalla den regnskogen för en klimatkatastrof. Jag är absolut för en aktiv och medveten MILJÖPOLITIK, men att ha en ”klimatpolitik” är för mig ungefär lika korkat som att ha t.ex. en ”jordbävningspolitik” för att förhindra jordbävningar. Det är helt enkelt sånt som händer. Sen får folk leva med riskerna om dom väljer att leva på ställen som t.ex. Japan, Kalifornien eller vid strandkanten någonstans. Så alla klimatnissar, skaffa er en flickvän istället.

23 02 2010
konstantmagasin

@Einar Berg: Att döma av P:s snipiga besserwissersvar till mig är jag förstås böjd att hålla med dig om det du skriver inledningsvis (även om sådana kommentarer förstås gör min dag).

En av de saker jag stör mig på allra mest med klimathysterin är att legitima mijöfrågor med bevisat skadliga effekter hamnar på efterkälke, t ex giftig bottenfärg på båtar som förstör havens och framför allt våra kustnära ekosystem (en jättefråga, med tanke på att det finns en fritidsbåt per åttonde svensk, ej inräknat små rodd- och segelbåtar).

Medeltiden var jättevarm med dagens mått mätt, men då tillverkade man också vin i Vadstena. Kyla är bra mycket mera skadligt för oss människor än värme, men det talas det heller inte tillräckligt om.

23 02 2010
Plokko

1500-talet var som nu säger de mer kritiska.
Varför skulle inte det vända.

Det är en industri kring miljö-tokigheterna. 20 000 forskare vars jobb är miljömyten, ja varför skulle ni vara objektiva.

För mycket folk som har intresse i att miljömyten fortsätter för att allmänheten ska få en chans att inse faktumet.

Just det, att allting är bull.

23 02 2010
P

@konstantmagasin:
Jag har givetvis läst artikeln jag postade. Enligt den var det betydligt varmare än normalt över stora delar av norra halvklotet i januari. Att det är kallare än normalt i Sverige har jag inte ifrågasatt. Men om vi ska diskutera den globala uppvärmningen kan vi ju inte bara titta på vädret i Sverige.

23 02 2010
konstantmagasin

@P: Har läst artikeln igen och ser inte i texten att det ska ha varit så värst varmt. Dock säger artikelns ingress att norra halvklotet varit ”betydligt” varmare än normalt. Detta påstående menar jag sedan går stick i stäv med resten av texten och jag ser inte hur man kan dra den slutsatsen baserat på vad som faktiskt sägs. Man hade lika gärna kunnat sammanfatta texten som att stora delar av norra halvklotet har haft det betydligt kallare än normalt.

25 02 2010
P

@konstantmagasin:
Varken jag eller SMHI har hävdat att januari var ”betydligt” varmare än normalt globalt sett. För det måste väl vara det globala klimatet som är intressant om vi talar om global uppvärmning. Däremot skriver du på din blogg att ”gastandet om en global uppvärmning mer som ett skämt än någonsin”. Tycker du att det är seriöst att dra slutsatser om den globala uppvärmningen utifrån hur vädret är utanför ditt fönster just nu när det visat sig att det är varmare än normalt i resten av världen?

Den globala medeltemperaturen var i januari 2010 ungefär 0,7 över genomsnittet för 1951-1980.
http://data.giss.nasa.gov/gistemp/tabledata/GLB.Ts+dSST.txt

25 02 2010
Jacques Pot

@P: Jahallåja? Det står i ingressen till SMHI:s artikel att det varit ”betydligt” varmare i januari. Därtill vill jag återigen poängtera att artikelns brödtext går stick i stäv med denna slutsats som presenteras i ingressen till artikeln. Att det varit 0,7 grader genomsnittet betyder vadå? Om man läser tabell i NASA-länken du skickade kan man se att det historiskt sett varierar hej vilt utifrån det genomsnitt som finns för 1951-1980. Så vad säger tabellen? Att vädret går i cykler? Jo det är ju det som är min poäng.

Om man sedan ser till grundpoängen med min artikel så var det ju att jag är hjärtligt trött på alla personer på alla arbetsplatser/fester/sociala tillställningar/busshållplatser som man träffar på som så fort det är varmt ute med allvarliga miner säger att det är den globala uppvärmningen in action. Men så fort det är kallt så är det bara väder. Tabellen från NASA illustrerar detta på ett bra sätt – det ligger i vädrets/klimatets natur att förändras hela tiden och vi kan inte stipulera mänsklig påverkan som orsaken. Det bästa exemplet på detta är väl medeltiden, då det tillverkades vin i Vadstena.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: