Ät vad jag säger!

4 02 2010

Staten har länge bestämt vad gravida får lov att äta och utnyttjar kvinnornas osäkerhet och rädsla inför att förlora sitt barn. Råden har gått fram och tillbaka sedan sjuttiotalet med vad som är okej eller inte. Det är ofta väldigt lite vetenskap inblandat, utan handlar om rena moralfrågor. Exempelvis rådet att kvinnor som ammar inte får dricka vin. Detta har ingenting med själva ammingen att göra utan handlar om att ”man bör inte handskar med små barn och vara berusad”. Kvinnan klarar alltså inte av att dricka ett glas rött till fredagspastan utan att förvandlas till en oansvarsfull förälder. Staten vet bäst.

Nu är detta på tapeten igen då någon form av forskare går ut med att det minsann är farligt att äta inplastad gravad och rökt lax. Anledningen är att det finns risk att drabbas av listeriabakterier, vilket kan vara mycket farligt för fostret.

Siffrorna som Svenska Dagbladet presenterar visar att det i genomsnitt smittas 50 svenskar om året av den otäcka bakterien. Okej. Hur många svenskar äter gravlax någon gång om året? Kanske kring jul eller påsk eller midsommar? Är det tre miljoner? Är det fem miljoner? Är det sju miljoner? Okej. Låt oss anta ett det är EN miljon svenskan om året som käkar lax. Då är risken att bli smittad…. *drumroll*… 0.005%. Detta är då risk nog för att helt tvinga kvinnor att avstå från den läckra fisken under graviditeten.

C.

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: