Obama säger: war is peace

10 12 2009

Äntligen hittat rätt ton

Precis när jag trodde att jag inte skulle kunna tycka sämre om Barack Obama så åker han till våra dumdryga oljegrannar och gör det jag trodde var omöjligt – säger vettiga saker.

Det börjar med att han säger till norrmännen att det antagligen finns andra som förtjänat priset mer. Sedan kör han vidare med att konstatera att vissa krig måste utkämpas. Huh? Var är den mesiga presidenten som gjorde charmiga små utfall mot terror-teokratin i Teheran? Norrbaggarna måste ha undrat på fan. Plötsligt säger han allt det som jag drömmer om att en amerikansk president ska säga.

”Vi måste börja med att erkänna den hårda sanningen att vi inte inte kommer att kunna utradera alla våldsamma konflikter under vår livstid. Det kommer tider då nationer — själva eller i samarbete — anser att militärt våld inte bara är nödvändigt utan också moraliskt rättfärdigt. … Men världen måste komma ihåg att det inte bara är internationella institutioner — inte bara avtal och fördrag — som skapat stabilitet efter andra världskriget. Oavsett de misstag vi kan ha begått, råder ett självklart faktum: Förenta Staterna har hjälpt till att skapa global säkerhet under mer än sex årtionden, med blodet från våra medborgare och styrkan hos våra militära förband. Den tjänstgöring och de uppoffringar som män och kvinnor i uniformer gjort har skapat fred och välstånd, från Tyskland till Korea, och möjliggjort demokrati”.

Alltså: ”Visst, det finns hinkvis med andra människor som är bättre förtjänta av priset än jag, men nu valde ni att ge det till mig. Och tro nu inte att jag är så blåögd att jag anser att alla krig uteslutande är av ondo. Det är speciellt något som ni européer borde komma ihåg, så många av mina landsmän som dog för er”.

Vad fan är det som händer? Har Dick Erixon gått och tagit extraknäck som talskrivare åt Obama?

Gott jobbat, Obama, se nu till att hålla uppe den här tonen och visa var skåpet ska stå. Trist bara att du måste sitta och diskutera oväsentligheter med norges statsminister Stoltenberg som inte för all olja i havet vill missa chansen att sola sig i din stjärnglans.

/Jacques Pot

Uppdatering: Apropå nämnde Dick Erixon har han skrivit en bra artikel på Newsmill med anledning av Obamas Nobelpristal.

”Borta var allt gulligt kramande med allehanda tvivelaktiga regimer, det som framstod som Kairo-talets beklämmande syfte i juni. Borta var också ursäktandet för amerikanska värderingar om frihet och mänskliga rättigheter”.

Uppdatering 2: Sanna Rayman skriver en lysande ledare om Obamas tal och vilka krafter han måste balansera mot varandra.

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: