Centern frestar

25 11 2009

Det gamla bondepartiet i mitten har verkligen förändrats. Jag minns med avsky Olof Johansson samarbete med socialdemokrater och åsnelika motstånd mot Öresundsbron.

I en debattartikel på SvD Brännpunkt går flera centerpartister ut med rejäla löften om skattesänkingar. Det är inte bara valfläsk. Det är en tydlig ideologisk markering att låga skatter faktiskt leder till välstånd och motiverar människor att anstränga sig, göra karriär och driva företag. Det gynnar hela samhället på ett sätt som bidragspengar aldrig kan göra. Det här kommer förstås vänstern aldrig förstå, och det är intressant att det här utspelet kommer ifrån Centern och inte Moderaterna. Ska för övrigt bli intressant att se hur det största borgerliga partiet ställer sig till det här. Nu lider ju samtidigt centern av horribelt dåliga opinionssiffror, men det behövs ett tydligt liberalt (nyliberalt skulle en del säga, och visst – fine) alternativ i svensk politik.

Maud Olofsson skriver också i DN om flexiblare arbetslagstiftning, lägre ingångslöner och belöning för hårt arbete. Helrätt! Dessvärre har fortfarande (c) ett grumligt budskap med regleringar i klimathysterins namn och jag gillar inte heller selektiva skattesänkningar i syfte att motivera av staten utvalda delar av samhället. Det kan lika gärna ses som straffbeskattning på andra delar. I det stora hela måste jag dock nog erkänna mig frestad av centern som det för närvarande ”minst dåliga” alternativet i riksdagsvalet 2010.

C.

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: