The bullshit cometh II

28 10 2009
Michael Moore II

L som i Lurendrejare

Jag har tidigare skrivit om Michael Moores nya film, när den fortfarande var på ryktesnivån. Detta har vi givetvis sett fram emot – vi här på redaktionen gillar ett gott skratt lika mycket som någon annan. Och nu är den äntligen här: Capitalism – a love story. Problemet är ju bara att man inte vill ge pengar till Den Store Fete, så det är uteslutet att gå på bio och spendera sina ihoparbetade slantar. Recensionerna vill man ju läsa, men givet vilka kretiner som huserar i kultursidorna så kan man ju som sagt gissa sig till vad dessa kommer att säga.

Hur lösa detta?

Svar: vi behövde inte lösa det – Johan Norberg löste det åt oss. Han gick på bio och kom idag med en dräpande recension i Metro:

”Filmen säger inget om hur låga räntor och en expansiv bostadspolitik blåste upp bostadsbubblan eller hur de riskabla värdepappren som baserade sig på bostadsmarknaden egentligen fungerade. I stället målar Moore upp en konspirationsteori: Han hävdar att bankerna medvetet gjorde bostadslån som hushållen inte kunde betala tillbaka för att sedan berika sig på att knycka deras bostäder”.

Aj!

Se där, kristallkulan jag gnuggade i våras visade mig sanningen:

”Moores budskap kommer vara att det är Den Ondsinta Nyliberala Komplotten (DONK) och bristen på regleringar som ledde till krisen … och filmen kommer att krylla av sakfel, halmgubbar och röda sillar”.

Återstår bara att filmen kommer att nomineras i Cannes, så kan jag ta jobb som orakel.

/Jacques Pot

Uppdatering: Nåja, det är inte alla kulturredaktioner som beundrar Moores senaste kökkenmödding. SvD:s Jan Söderqvist sågar filmen längs med knäna.

”Moore argumenterar så slafsigt och har ett så dåligt grepp om ämnet att han sölar ner hela sig med självmotsägelser när han tror att han leder vatten till den egna kvarnen. De skandalösa VIP-lån som gavs till ledande politiker av Countrywide Financial, och som uppmärksammas i filmen, är naturligtvis ett säkert symptom på att ekonomin är hårt reglerad av staten och inte på motsatsen, vilket Moore tror”.

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: