Jag rullar till Kina

28 10 2009

volvo

Den stora nyheten idag, inte minst i Västsverige, är att kinesiska biltillverkaren Geely är i förhandling med Ford om att köpa Volvo. Det svenska företaget ansågs länge som en nationalklenod tillsammans med ABB, IKEA, Ericsson och SKF. Numera ser det annorlunda ut. För drygt ett år sedan skrev Affärsvärlden om Volvo från succé till haveri. Då hade Ford redan under många år försökt sälja av företaget, till fånigt lågt pris. Volvo är en liten, liten aktör med (nästan) all tillverkning i Europa där produktionen styrs av mäktiga fackförbund där de lågutbildade bilmontörerna får mer betalt än sjuksköterskor. Till detta har varit en osedvanligt byråkratisk organisation (inte minst under Ford) som har varit oförmögen att tolka marknadens signaler och alldeles, alldeles för inflexibla i sin produktutveckling.

Detta ska jämföras med de asiatiska biltillverkarna, t.ex. Toyota Motor Corporation- världens största – som har nått enorma framgångar med att snabbt ta fram billiga bilar av hög kvalitet. Detta lyckas de med genom ett helt nytt tänkande t.ex. Lean Manufacturing där fokus är på att minska ”waste”, hela tiden förbättra sina processer, hålla status synlig och använda just-in-time logistik.

2009 blev Kina världens största marknad för bilar. Detta beror på att levnadsstandarden har ökat dramatiskt de senaste decennierna. Jag håller just nu (till slut..) på att läsa Johan Norberg’s Till Världskapitalismens Försvar (gratis PDF här) där just detta tas upp. Johan skriver om Kina:

…det har skett en unik tillväxt och inkomstökning. Det har talats om en tillväxt på närmare 10 procent årligen under de tjugo åren efter reformerna, och BNP har mer än fyr- dubblats.

Detta har skett på grund av liberaliseringar från den tidigare fullständigt förtryckande kommunistdiktaturen. Visst, det finns fortfarande massor av problem kvar i Kina – men faktum kvarstår att landet har blivit otroligt mycket rikare efter kapitalismens införande. Fattigdomen har mer än halverats sedan 70:talet. Det är nästan ofattbart bra resultat, som visar på varför Kina ”plötsligt” har företag som kan konkurrera ut de stela västerländska motsvarigheterna, och rentav köpa gamla hederliga Volvo med sina goa gubbar vid bandet.

Faktum är att jag skulle välkomna en fullständig nedläggning av hela Torslanda-fabriken. Göteborg behöver annat fokus än bilundustrin som totalt dominerat efter varven lades ner. Det är dags för innovation och nytänkande, inte sörja över att Volvo verkar bli kinesiskt. Jag hade mycket nöje av att läsa folkets kommentarer på Göteborgs-Postens websida. En av de skojigaste var:

Sälj skiten.
Vi behöver inga storföretag som genererar pengar.
Mona har pengar så det räcker till alla!!!

eller?

God natt,

C

PS. Om man vill vara elak och inte kan sova, kanske det går att döda lite tid genom att trolla på ett forum som heter jagrullar.se

[SvD] [GP] [SDS] [SvD] [DN]


Åtgärder

Information

Lämna en kommentar