Trängselfnatt

12 10 2009

Jahupp. Det blir visst trängselskatter i Göteborg trots allt och debatten går het på G-P:s hemsida. Imorgon ska förslagen presenteras. Den röda kommunen Göteborg kommer alltså att presentera förslag på hur man ska kunna slå upp vanligt hyggligt folk som bara försöker ta sig till sina jobb på ännu mera pengar. Ännu mera skatter. Ännu mindre av din egen lön kvar att disponeras av dig själv.

Vad detta betyder för näringslivet och kommersen i innerstaden vågar man ju inte ens tänka på. Folk har redan slutat handla i staden, då det finns så många bra alternativ utanför Göteborg: Sisjön, Allum, 421, Kållered Köpstad och så vidare. Att ytterligare försvåra att ta sig in till centrum låter bara som en galet dålig idé, förutom att det då är direkt oetiskt att ta ut ytterligare en skatt av befolkningen i landet med världens högsta skatter.

Motargumentet lyder att det behövs mer öronmärkta pengar för infrastruktursatsningar och att detta blir en utmärkt inkomstkälla. Jaha? Infrastruktursatsningar som gagnar alla, med andra ord, men som bara bilisterna ska betala. Att det inte skulle finnas pengar att tillgå är bara bullshit – vi har som sagt världens högsta skatter, så om det inte finns pengar så beror det på att kleptokratin inte handskats tillräckligt varsamt med skattemedlen; alltså våra pengar. Att då lösa det hela med ännu en skatt är dumt och – som sagt – oetiskt.

Man kan inte låta bli att undra: om vi inte har tillräckligt med pengar ens till infrastruktur, vilket är ganska jädra basic för ett land att ha, trots att vi har världens högsta skattesatser, vad är då våra politikers målsättning? Vi betalar idag mer än hälften av våra inkomster i olika former av skatter och det räcker fortfarande inte. Vad är då målet? Hur mycket skatt ska vi betala? 65 %? 80? 90? Utgifterna ökar på något mystiskt sätt i takt med skatteunderlaget, så även om vi pyntade 100 % i skatt så skulle pengarna fortfarande inte räcka till för att täcka våra grundläggande behov, på grund av våra politikers klåfingrighet och den offentliga verksamhetens ineffektivitet.

Riv upp det kleptokratiska skattesystemt och gör om det från grunden, annars kommer pengarna aldrig att räcka. Det måste vara grundläggande för ett samhälle att det är medborgaren som har första tjing på sin lön – inte stat. Inte kommun.

Mer skatter har aldrig varit lösningen och kommer heller aldrig att bli det.

/Jacques Pot

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: