Friheten fimpas

27 08 2009
Denna blogg är en rökvänlig zon

Denna blogg är en rökvänlig zon

Nu är det slutfumerat för kommunanställda i Stockholm och Göteborg. Från och med 1:a maj 2010 (ironiskt datum för förbud på arbetsplatsen för kommunslavar) ska 45 000 anställda i Stockholms stad inte få ta en cigarett under arbetstid. Därefter kommer delar av Göteborgs kommun att beröras av liknande förbud.

Skälet till detta skrattretande intrång i individens rättigheter att göra som man vill med sin egen kropp, är givetvis en påstådd omtanke från våra kära myndigheters sida. Föga förvånande har Kristdemokraterna sina långa, kalla och pekpinnehållande fingrar med i spelet. KD:s borgarråd Eva Samuelsson i Stockholm hävdar att beslutet ”handlar om personalens bästa och att barn och äldre inom omsorgen ska slippa obehag”.

För det första: detta är ett direkt sätt att säga ”eftersom ni är för dumma för att förstå ert eget bästa, är ni för svaga för att leva med frihet. Alltså kommer vi framledes att bestämma vad som är rätt för er.”

För det andra: hade mitt barn gått i förskola/dagis där personalen tvingas sluta röka, hade jag varit mer orolig för abstinensbesvär än tobaksrök. By the way – man får ju ändå inte röka inomhus, så vad vi pratar om är röklukt i personalens kläder och passiv rökning utomhus. Med andra ord totalt och fullkomligt ofarligt.

Nej, det här är rent och skärt förmynderi och moralpanik. Vi uppmanar givetvis alla kommunanställda i båda städer att röka av hjärtans lust och njutning och att protestera mot detta intrång i allas våra rättigheter. Först kommer de efter rökarna, sedan kommer de efter dig. Vi höjer våra röster ur våra rökarlungors djup med full kraft: ner med förmynderiet!

/Jacques Pot

Annonser

Åtgärder

Information

2 responses

15 09 2009
Patrik

Shit, det här hade jag missat totalt. Snacka om… tja… förmynderi. Och kontroll.
Dock så krävs det, i detta fall, bara lite civil olydnad för att regeln ska skrotas – de kan knappast göra lag av skiten, då lär det bli hus i helvete.

Fast å andra sidan, vi snackar om kommunalt anställda svenskar här. Klaga går nog, men handling lär vi inte se. Tyvärr.

17 09 2009
Ebola

Det som man ska komma ihåg är att det finns väldigt många som arbetar inom exempelvis palliativ vård (typ ”döden”) och det kan vara lite trist att bli lyft och omhändertagen av någon som luktar mycket rök om du själv aldrig rökt.
Jag tror det är främst dem (alltså människor i närkontakt med omvårdnadspersonal) man tänkt på när man bestämt detta…Men man borde ju kunnat ha lokala regler för detta, kan man tänka…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: