Stoppa morötterna åt avskummet!

24 08 2009

Oroligheterna i Göteborg har spridit sig över hela staden. Backa, Tynnered och Västra Frölunda drabbas nu av efterbliven huliganism och skadegörelse. Våra tappra politiker har bestämt sig för att något kanske borde typ eventuellt göras. ”Det här är något, alltså gör jag det”, tycks kommunalrådet Dario Espiga (S) resonera. Han vill få till stånd en dialog med ungdomarna. Så…otippat. Och sosseaktigt. Nej till hårda nypor, hurra för dialogpoliser.

Om vi inte startar en dialog är det stor risk att stenkastning och bilbränder används som metod när unga vill protestera och det är inte bra.

konstaterar Espiga (som är högst ansvarig för sociala frågor i Göteborg och därtill vice ordförande i polisstyrelsen i Västra Götaland). Dialog? Med huliganer? Vad ska den gå ut på? Det kan ju knappast vara en rimlig eller särskilt fiffig idé att förhandla med brottslingar. Eller?

Sedan gör han vad som måste anses vara det präktigaste självmålet i mannaminne, när han yttrar följande:

Vi måste alla hjälpas åt. Vi har många ungdomar under 24 år som är arbetslösa i Göteborg. Vi behöver hitta praktikplatser och jobb till dem. Vi politiker ska också fundera på om de 30 miljoner kronor som vi har lagt för att bekämpa ungdomsarbetslösheten kan riktas till vissa stadsdelar.”

Vi måste alla hjälpas åt? Hej kollektivism. Nej, jag tänker inte hjälpa till – någon annans idiotiska beteende är inte, har aldrig varit och kommer heller aldrig att vara mitt ansvar. Behöver hitta praktiplatser och jobb? 30 MILJONER KRONOR? Notera hur detta går stick i stäv med vad kapitulationsexperten Espiga säger om att inte acceptera skadegörelse som metod. Att gå i dialog med dem, gulle-gulla, fixa jobb, praktikplatser och att köra 30 miljoner av mina (och dina) pengar i truten på dem – hur i glödheta h-e kan det anses vara något annat än att lägga sig platt på rygg med magen i vädret och acceptera brott som en kommunikationskanal?

Maken till feghet, flathet och idioti var det länge sedan jag hörde. Espiga borde tvingas att avgå för detta, han är helt klart fullkomligt inkompetent för sitt yrke.

Följande lilla ordväxling i G-P talar extremt tydligt för sig själv och borde sätta honom på avbytarbänken i resten av sitt liv:

Vad tycker du om att bostadsbolaget Poseidon ska handplocka stökiga ungdomar på Hisingen och erbjuda dem jobb?
– Jag tycker att det är jättebra och önskar att fler företag kan se om man kan skaka fram praktikplatser och jobb.

Vad tror du att unga som sköter sig och aktivt söker jobb känner när vissa blir serverade jobb utan att anstränga sig?
– De allra flesta ungdomar i Göteborg sköter sig fantastiskt bra och gör rätt för sig, men så finns det en klick som inte gör det. Då behöver de extra insatser för att de också ska hamna rätt i samhället. Jag tycker inte att det är konstigt.

Att det ska vara så förbaskat svårt för en politiker, särskilt en som är vice ordförande i polisstyrelsen!, att förstå att det som krävs är lag och ordning som upprätthålls av en väl fungerande och utrustad ordningsmakt, med väl fungerande lagar i ryggen!

Det är svårt att finna ord för Espigas pompösa självgodhet och alldeles särskilda sorts idioti, men jag tycker personligen att Johan Ingerö lyckas väl, när han igår kommenterade händelsen i Rosengård, när invånarna jagade bort Reclaim the street-slöddret från gatorna:

Detta är inte något raskrig. De som rånas, misshandlas eller bestjäls av gängen har i regel samma etniska ursprung som gängmedlemmarna själva. Svenskarna påverkas i allt mindre grad, helt enkelt eftersom de i likhet med mig sett till att lämna miljonprogrammen bakom sig. Vad det handlar om är helt vanlig kriminalitet, och kriminalitet ska bekämpas med poliser, domstolar och fängelser.”

och

Kraven på lugn och ro även i förorterna har inte ett dyft med rasism att göra. Det handlar om att de som bor där har rätt till samma skydd, samma trygghet, som råder i de curlade vänsterungarnas villaområden. Att däremot säga att just de skurkar som härjar i betongförorterna ska belönas med fritidsgårdar och andra skattefinansierade presenter, det är särbehandling.”

Kräk som Dario Espiga borde rimligtvis få sparken och tvingas leva på existensminimum resten av sitt liv. Att inte göra något åt ett samhälleligt problem när man trots allt sitter på makten – det är också maktmissbruk Dario!

/Jacques Pot

Annonser

Åtgärder

Information

6 responses

24 08 2009
Jonny

Lag och ordning i all ära, men tror du inte att det som krävs för dessa ”huliganer” (läs frustrerade och desperata ungdomar) är någon som ser och lyssnar på deras behov? Polisen kan stävja buset, men knappast orsaken till det. Inte är det väl konstigt att ungdomar reagerar när de blir förbisedda fullständigt? När fritidsgårdar är ett minne blott, ett ungdomens hus blev ett statligt kasino och en sittande regering som gick till val med löften om arbete till ungdomen visat sig från sin rätta sida, är i alla fall jag glad att ungdomarna säger ifrån.

25 08 2009
konstantmagasin

@Jonny: Det som är så oerhört frustrerande är att det inte är lag och ordning som premieras. Hela problemet är att man ger efter åt de som protesterar på det sämsta tänkbara av alla sätt. I vår samhällsform kan man protestera, men jag kan aldrig se att man har rätt att protestera på ett sådant sätt att man kränker någon annans frihet. De som beter sig som huliganer ute i förorterna på detta sätt kränker friheten för alla de vanliga, hårt arbetande människor som bor där och saboterar för de som strävar efter att ordna sina liv så väl de kan. Dessutom – vi verkar acceptera att de tränger sig före de ungdomar som själva försöker ta tag i sina liv utan att bränna bilar.

25 08 2009
Jonny

Tycker nog lag och ordning premieras när det varje kväll efter första natten har varit beredskap ute i de aktuella förorterna. Förutom mindre tillbud har det väl också varit relativt lugnt, med tanke på hur det skulle varit om det inte var några poliser på plats… Visst är det klassiska motståndet i en demokrati en demonstration eller att protestera, men du kan väl ändå inte på fullt allvar tro att dessa människor tror att det hade hjälpt (att nån lyssnat) om de ställt sig på Gustaf Adolfs torg en tisdag förmiddag med några plakat???
Men jag vet inte, det kanske är bättre att köra på din modell. Sätta hårt mot hårt, det får dom säkert att hålla sig på mattan. Eller blir dom så arga och frustrerade då att dom går med i Bandidos hela högen? Bekämpar man eld med eld, minskar inte brasan i omfattning.

26 08 2009
konstantmagasin

@Jonny: Jag kan tyvärr inte hålla med dig om att lag och ordning premieras i vårt samhälle. Polisen får inte tillräckligt mycket resurser för att kunna sköta sina jobb. Det finns för få poliser, de kan inte vara överallt samtidigt, så de sprids väldigt tunt över vårt samhälle. Därtill är våra lagar inte till något större stöd för de poliser som finns; de får snällt se på medan MC-gäng och andra brottsliga organisationer bryter mot lagar, jävlas med vanliga samhällsmedborgare, idkar utpressning som affärsinnehavare, med mera. Och när hårt möter hårt är deras utrustning ett skämt. Det fick vi bli illa varse om här i Göteborg, när de inte hade några försvarsvapen att ta till mot stenkastande huliganer. Det enda de kunde göra var att använda sina tjänstevapen och de vill de inte själva och de vill heller inte någon annan att de ska tvingas göra annat än i akuta nödfall. Återigen i samband med tenniskravallerna i Malmö fick vi se att de saknar icke-lemlästande försvarsvapen. Varför har de inte vattenkanoner? Tårgas? Gummikulor? Det finns i dagsläget inga mellanting mellan batong och skarpladdad pistol.

Du fnyser åt plakat på Gustaf Adolfs Torg. Personligen tycker jag inte att det är särskilt klokt. Det är den typen av protester vi kan ägna oss åt i en demokrati, eller åt debatter i medier. Bara för att det inte är sätt som ger gensvar med en gång betyder det inte att huliganism är ok, bara för att det är effektivare. Dessutom kan det bara vara effektivare med skadegörelse om makthavarna ger med sig åt den sortens beteende och därmed också godkänner det som ett påtryckningsmedel – vilket jag tycker att det är en skam att Espiga och de allmännyttiga bostadsbolagen gör.

Återigen: alla de som håller sig inom de demokratiska ramverken och kämpar på, får se sig omkörda av de som skiter i allt vad lagar och regler heter. Är det rättvist?

26 08 2009
Jonny

Från början, lag och ordning premieras inte i vårt samhälle. Nej, där håller jag med, men jag syftade på att det premierades i de aktuella stadsdelarna och gör så fortfarande i ”bästa” mån.
Mellanting i polisens utrustning är pepparspray, (och eventuellt elpistol?).
Jag personligen fnyser inte åt plakat på Gustaf Adolfs torg men, är av den uppfattningen att dessa ungdomar gör det när jag tänker ett steg längre. Självklart gör det inte heller huliganism okej.

27 08 2009
konstantmagasin

@Jonny: Om Polisen nu fått tillgång till icke-lemlästande försvarsvapen är det ju strålande – då saknar vi bara tårgas och vattenkanoner till våldsamma upplopp, som de i Göteborg på sista tiden och som i Malmö under tenniskravallerna.

Fnyser kravallande ungdomar åt demokratiska protester, tja då är det deras problem. De har ingen rätt att göra det till någon annans problem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: