Kravall-SM nu i Göteborg

19 08 2009

Malmö har allt för länge varit ledande i SM i kravaller. Det har blivit dags för våra vänner i väster – Göteborgarna – att kasta sig in i tävlingen.

Så tycks ett gäng om cirka 20 ungdomar i Hisings Backa i Göteborg resonera, när de igår kastade en skur av stenar på en polisbil som anlände till stadsdelen med anledning av åverkan på en bil. Därefter, som en festlig avslutning, tände man eld på en personbil. När räddningspersonal då anlände blev även dessa attackerade.

Känns det igen? Låter det som Rosengård? Påminner det om Paris? Visst gör det det! Ghettofieringen av våra städer och våldsfixeringen hos de boende i dessa ghetton leder till ett socialt förfall utan dess like. I slutändan är det alltid de skötsamma som blir lidande, på grund av handlingarna hos en våldsam och korkad minoritet som inte talar annat än stenkastningens språk.

Eller som Thomas Fuxborg, Polisens presstalesman, uttrycker det hela:

”Det handlar om ett gäng i övre tonåren som inte är i konflikt med varandra utan angriper de samhällsviktiga funktionerna. Jag tror inte de har förstått allvaret i detta. När boende i området behöver hjälp blir konsekvensen i förlängningen att det kan dröja innan ambulanser och räddningstjänst kan köra fram i området.”

Fullkomligt beklämmande. Låt oss hoppas att utvecklingen i Göteborg kan brytas, så att Hisings Backa inte blir ett nytt Rosengård. Eller är det redan för sent?

Doktor Konstant sätter diagnosen: regredierad evolution.

/Eder förbundne, Doktor Konstant

Uppdatering: I natt har det åter igen varit hus i helvete i Backa. Stenkastning mot bussar och spårvagnar, krossade bilrutor, ytterligare uppeldade bilar, diverse småbränder anlagda och så vidare.

Vår kära ordningsmakt (det är inte utan att man tycker lite synd om dem) står lika handfallna som vanligt. Thomas Fuxborg säger följande:

”Vi arbetar på att kunna lagföra dem och kommer att göra allt i vår makt för att förhindra att det händer igen. Men det är meningslöst att plocka in dem i kväll och så är de fria igen i morgon förmiddag.”

Men nu måste det väl ändå vara dags för krafttag mot dessa ligister? Tja, hoppas inte på för mycket. G-P rapporterar att nu ska man sätta in det verkligt tunga artilleriet. Fältassistenter. Föräldrar uppmanas också att vara ute. Oj, ligisterna darrar nog av skräck.

Maken till flathet, mjäkighet och trams får man leta efter. Ännu mera dialogpoliser och fånigheter, när vad de behöver är en tuffare lagstiftning för att styra sina insatser och andra kravallvapen än pistoler och batonger. Varför är de inte utrustade med tårgas, vattenkanoner och elpistoler. Gummikulor, någon? Men nej då, fältassistenterna ska nog kunna reda upp situationen. Ligisterna behöver nog bara bli lyssnade på, eller hur?

Och apropå det här med kommunernas slöseri med skattemedel i meningslösa projekt kan man bara gråta när man läser följande:

”Backa satsade extra på sommaraktiviteter för ungdomar och Klas Forsberg tycker att stadsdelen lyckats bra med att nå dem under 16 år. Däremot tycker han att det behövs fler insatser för lite äldre ungdomar. Det har varit ett antal incidenter under sommaren i Backa, till exempel skadegörelse och unga som skjutit med golfbollar.”

Ack, man blir så trött…

Annonser

Åtgärder

Information

17 responses

19 08 2009
gustav

hm, hur vore det om ni vågade prata om problemet ?,
att det är våra kära invandrare som begår terror handlingar , det är det när man på ett organiserat och plannerat sätt regelbundet angriper samhällsviktiga funktioner.

19 08 2009
Budda

Det förekom ingen stenkastning här igår enligt en säker källa som var på plats hela tiden. Tyvärr är massmedia ganska duktiga på att vinkla allt som händer..

19 08 2009
Ahmed

Tycker synd om ”Budda” eftersom har har sina egna sk. säkra källor som han litar på..Jag var på plats och såg och upplevde själv stenarna, eller dins sk. källor, kanske har ett annat namn för dem.
Håller helt med ”Gustav” om att det måste pratas och tas om hand med detta gäng problem och det snarast.
Hur mycket man än vill vara antirasist så går det inte att blunda för att det faktiskt är invandrare och invandrargrupperingar som ställer till det just nu.
Men varför ??

19 08 2009
konstantmagasin

@gustav: Visst måste man våga prata om problemen med en totalhavererad flykting- och invandringspolitik i Sverige. Men att prata om sådant är inte politiskt korrekt och därför blir det heller ingen debatt och därmed frodas nostalgiska folkhemskramare som SD. Det är sällan vi har något positivt att säga om Mona Sahlin, men hon debatterade i alla fall med Jimmie Åkesson och fick, givetvis, duktigt med skit för det.

19 08 2009
konstantmagasin

@Budda: Det är inget snack om att massmedia är duktiga på att vinkla saker och ting. Handen på hjärtat, G-P är inte ens en särskilt bra tidning (ett besök på den grymt röriga och extremt fula siten http://www.gp.se bekräftar detta med råge). Men att det kastades stenar kan vi nog vara rätt säkra på, när det beskrivs som ett regn och att en polis därför till och med drog sitt vapen.

19 08 2009
konstantmagasin

@Ahmed: Ok, vi får ta ditt och G-P:s ord på att det kastades stenar, jag var själv inte där. I övrigt kan vi bara stämma in i att detta är något som måste diskuteras – öppet och ärligt med korten på bordet. Dessvärre är våra politiker för fega för detta, som sagt. Annelie Hulthén kommer inte att prata om detta, inte han den där Magnusson för (m) heller. Ämnet är tabu, inget får diskuteras, vill man likväl diskutera det så är man rasist. Punkt. Alltså kommer ingen lösning och vanliga, hederliga, skattebetalande människor i dessa områden som snällt går till jobbet varje dag blir lidande när Polis och räddningstjänst drar sig för att åka dit i fortsättningen.

19 08 2009
Frank

Tycker det är är beklämmande att vi som såg det hela på nära håll inte kan se samma saker. Dessa ungdomar är inte en homogen invandrargruppering de är från olika länder ja men det finns svenskar i gruppen också!

Såvitt jag har förstått det rätt så har alla insatser som politiker, bostadsbolag, polis samt socialen inte lyckats. Hur många chanser skall man ge? Många chanser skall man alltid ge men när fara finns för andras liv….ja då måste ”smällen” komma!

Det var inte så länge sedan en ambulans stod och väntade på poliseskort till backa så en man dog innan ambulansen kom fram, detta på grund av att backa är ett högriskområde.

En man blev nyligen misshandlad då han hade civilkurage att säga till några ungdomar att sluta slå golfbollar på blendas gata.

Det finns en gräns som nu är passerad vilket för mig betyder att dessa ungdomar måste vräkas och portas hos alla bostadsbolag i Göteborg.

19 08 2009
konstantmagasin

@Frank: Det verkar vara en skrämmande utveckling i Backa, att det redan är så att ambulanserna drar sig för att åka dit. Ungdomarna ska givetvis lagföras och om de är minderåriga är det föräldrarnas ansvar, eller också är det ungdomsvårdshem som gäller om föräldrarna har tappat greppet.

19 08 2009
rv1956

Sådant här har vi haft i stockholm också, det brukar hända lite här och där vid den här tiden då skolan ännu inte kickat i gång. I Stockholm så svarade staden på stöket som kulminerade med kungsankravallerna med vattenfestivalen och nu därefter ung08. Tycks ha fungerar rätt bra ändå.

19 08 2009
Budda

Tyck inte synd om mig. Jag pratade med en som var på plats som inte hade sett någon sten kastas så därför sa jag så. Men var du på plats så litar jag givetvis på ditt ord och kommer att fråga den jag pratade med imorgon om hur det kom sig att h*n missat stenarna.
Jag är inte rädd för gänget som hänger här borta precis, men bara om jag inte lägger mig i deras gärningar.
Dom stod och skjöt golfbollar mot en bilparkering på samma gata i fredags, och när en gubbe sa till så fick ha ta emot en del sparkar och smällar, detta stod det också om i gp eller gt i helgen.
En vän till mig inom polisen säger att det är ingen idé att plocka dessa grabbar för ”pojkstreck” då dom släpps efter bara ett par timmar igen, utan dom vill få tag i dom när dom gör tyngre saker, men så länge det går att avlyssna polisradion så kommer backagänget ha ett försprång. Tur är att polisens nya system är under provkörning så kanske kan polisen snart få vara dom som får ett försprång för en gång skull.

20 08 2009
konstantmagasin

@rv1956: Det är för väl att barnen har något för sig…

20 08 2009
konstantmagasin

@Budda: ”En vän till mig inom polisen säger att det är ingen idé att plocka dessa grabbar för ‘pojkstreck’ då dom släpps efter bara ett par timmar igen, utan dom vill få tag i dom när dom gör tyngre saker, men så länge det går att avlyssna polisradion så kommer backagänget ha ett försprång.”

Ibland tycker jag otroligt synd om våra svenska poliser. Det är helt absurt och därtill en skam att vi har så svaga lagar att dessa individer tillåts härja fritt i samhället, fram tills dess att de spårar ur helt och hållet. Det kan vilken socionom som helst intyga, att det är viktigt att koppla ett grepp om dessa personer så tidigt som möjligt. Istället väntar vi tålmodigt på den totala katastrofen, för att först då försöka göra något åt dem. Någon annan som vill att påföljderna i Sverige görs om från grunden?

20 08 2009
lisa

Hej har läst alla era artiklar tycker att ni skall ta fram fakta först innan ni skriver en massa skit, är det någon som tänker på att polisen är en stor faktor i det här upploppet vet att några undomar tidigare på tisdagen fick stryck av så kallade poliser utan andledning vet också att den där manen som blev ner sparkad va väldigt berusad och va väldigt kaxig och slog först

20 08 2009
Budda

@Lisa

Om det stämmer om gubben så anser inte jag att det ger dom rättigheten att ge sig på honom, alla vet att där alkoholen går in går vettet ut.
Men okej slog han först så har den som blev slagen rätt att försvara sig iofs.

Lustigt att så många har sett saker men inte samma saker? Hur är det möjligt? Vilka har drömt och vilka var där?

20 08 2009
konstantmagasin

@Lisa: Visst är polisen en stor faktor i detta upplopp – jag tycker att vi kan förvänta oss att de ska kunna upprätthålla lag och ordning. Det är en rätt så stor roll i dessa händelser. Att några ungdomar tidigare på tisdagen fick stryk av Polisen låter ju som väldigt intressant fakta. Har du belägg för det, eller är det bara ännu mera hörsägen och vinklingar? Hur vet vi att det inte är du som skriver en massa skit? Angående mannen som enligt dig var berusad: det spelar ingen roll om han var berusad eller inte och det spelar inte ens roll om han slog först. Det är inte acceptabelt att stå och veva golfbollar i tätbygd, han uppvisade civilkurage (en bristvara i vårt samhälle) genom att försöka få dem att sluta.

20 08 2009
Stefan

Bor själv i Backa, inflyttad för 2 år sen från en mindre stad i småland. Tycker liksom ”Budda” att man inte behöver vara rädd för ungdomsgängen så länge man skiter i att de hänger lite här och var. Sen att de inte har vett nog att ge fan i att ställa till med jävelskap är väl en annan femma. Civilkurage är beundransvärt, visst. Men som den svensson jag (och säkert många med mig) resonerar jag som så att hellre att de lever lite rövare på bussen hem, hänger sent på busshållplatsen etc än att man säger till dom och får 20 pers efter sig som säkert inte drar sig för att slå första slaget. Skulle de stå och slå golfbollar, krossa rutor, sätta eld på papperskorgar, ring polisen då. De har ju trots allt betalt från staten att ta itu med det.

Sen angående att det ska vara endast invandrare, det känns som rent bullshit. Såg senast idag på bussen hem från jobbet ett gäng på sex kids i övre tonåren som satte sig längst bak och började härja med varann och skrika. Där var det 2 svenskar med, och de var minst lika högljudda som invandrarkillarna. Är själv svensk så jag skyddar inte mina egna så att säga, det finns rötägg bland oss svenskar också, bara det att vissa svenskar vill nog inte erkänna det.

Tycker dock det är tråkigt att det inte kan vara lugnt här, fick gliringar på jobbet från första stund när de hörde att jag bor i Backa och jag menar varje gång på att det är lugnt här. Visst, bor inte jättenära Blendas gata, och här har det inte hänt något sen jag flyttade hit. Tycker att det är en bra stadsdel med allt nära, Coop, Ikea, Media Markt, Hemköp, Systembolag etc och med buss kan man ju ta sig vart fan man vill i Göteborg egentligen, går ju mängder med linjer från Körkarlens gata ex.

Nehe, slutsatsen av mitt inlägg är väl att det är trist att vissa ungdomar inte kan sköta sig och att trots allt det som hänt de senaste dagarna så är faktiskt Backa en reko stadsdel.

21 08 2009
konstantmagasin

@Stefan: Tack för en nyansering, extra intressant med ditt outsider-perspektiv, så att säga (med tanke på att du är relativt nyinflyttad från en – antar jag – helt annorlunda miljö i Småland). Gällande rasfrågan som många verkar tycka är viktig har vi på redaktionen bara en sak att säga, vi citerar Peter Steele: ”Shit comes in all colors”. Ingen förtjänas att utvärderas på basis av sin härkomst eller hudfärg. Vi är alla individer och ska på individuell basis bedömas efter våra handlingar och dygder.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: