Ropen skalla – ockupationer åt alla!

28 07 2009

Ett gäng pajaser vid namn Ockupantscenen Göteborg bestämde sig för att ockupera ett hus i centrala Göteborg. Detta för att protestera mot bostadsbrist, gentrifiering och bla bla bla bla bla. Ja ni vet, vi har hört det hundra gånger förut. Eller som ockupanten Maja Nilsson själv uttrycker det hela:

”Centrum reserveras för höginkomsttagare och företag. Unga, arbetare, studenter och hemlösa drivs allt längre ut i ytterområdena … samtidigt är många bostadslösa och stora grupper har stängts ute från innerstaden genom den bostadspolitik som förs. Vi vill att kommunen löser in huset och gör det till ett aktivitetshus för alla.”

Klassisk vänsterretorik alltså: fy för folk som tjänar pengar, bostadspolitiken är orättvis och vi vill ha något för inget.

Patetiskt.

Men idag kom polisen och knackelibankade på dörren och de unga revolutionsromantikerna fick snällt ta sitt pick och pack och kila hem igen. Antagligen hem till sina föräldrar och sina trygga medelklassliv igen. Men det var spännande att vara revolutionär för en dag och uttrycka en nedlåtande sympati för de arbetare man med största sannolikhet inte ens sett på vykort, förutom när mamma och pappa hyrde en hantverkare svart för att renovera badrummet i villan.

Kontentan är att det är samma gamla vänster som alltid. Årtionden av socialistisk politik har saboterat hyresmarknaden, vilket är det första logiska steget för alla som vill flytta hemifrån. Vänstervridna särintressen med oproportionerligt stort inflytande (hej, Hyresgästföreningen!) har bidragit till att göra bostadsmarknaden omöjlig för de med små medel och bruksvärdesystemet (hyresregleringen) har gjort att Abdullah i förorten subventionerar hyrorna för de som är bosatta i innerstaden. Allt medan politikerna tittar på med rynkade pannor och undrar varför deras regleringar inte skapar tillräckligt med hyresrätter. Som trollkarlar som börjar tro på sina egna trick tillför de då ännu fler regleringar för att komma tillrätta med en marknad som inte fungerar på grund av, eh, regleringar.

Här är något att fundera på, Maja Nilsson och alla ni andra som vill ha något för inget: om ni nu tycker att det är fel på bostadspolitiken, är det då inte rimligt att avskaffa den? Istället för att klåfingriga politiker, inkompetenta tjänstemän och lobbyorganisationer styr hur bostadsmarknaden ska fungera, bör rimligtvis marknadens aktörer själva utforma sin marknad tillsammans med sina kunder. Fast det faller ju på rimligheten då, förstås.

/Jacques Pot

Annonser

Åtgärder

Information

4 responses

28 07 2009
Anders

”dumheter bör ignoreras” tänkte han högt om den kanske dummaste bloggen på länge…

28 07 2009
Jacques Pot

@Anders: tack för din input, nivån var väntad.

Vänliga hälsningar,

din kompis Jacques

28 07 2009
Urban Wingård

Mäktigt träffsäkert och kort. Skulle vara intressant att få en rapport om skicket på interiören efter occupationen. Skulle även vara intressan att höra vad ett allaktivitetshus skulle tillföra bostadsmarknaden…

28 07 2009
konstantmagasin

@Urban Wingård: bugar och bockar, det är ett ämne som ligger nära hjärtat på mig.

Vad skulle ett allaktivitetshus tillföra bostadsmarknaden? Bra fråga, konstigt att de ber om ett sådant när det var bostäder de ropade efter. Ett allaktivitetshus är ju riktat mot ungdomar och de kände väl att det kunde vara på plats med lite publikfrieri gentemot sin rekryteringsbas, antar jag. Inget ont om allaktivitetshus, det skulle mycket väl kunna vara trevligt med ett eller ett par stycken sådana. Men då får de pröjsa för dem själva, eller om någon fastighetsägare frivilligt vill donera ett hus till detta ändamål.

Vänliga hälsningar,

Jacques Pot

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: