Din egen lyckas smed

8 07 2009

Duktiga elever i Rosengård söker sig till andra stadsdelar i Malmö. Det här är ett exempel på hur driftiga unga människor tar saken i egna händer och beger sig, för sin egen skull, till bättre jaktmarker. Kvar finns förlorarna. De det är synd om. De som helst inte vill gå i skolan alls. De som nästan uteslutande får så dåliga betyg att de inte ens får grundläggande behörighet till gymnasiet, någonting som praktiskt taget inte kräver någon mental kapacitet förutom att då och då infinna sig på plats i skolan.

Att det finns duktiga människor som vill vidare i livet – även i Rosengård – är någonting oerhört positivt. Artikeln snyftar dock om att ”Motiverade elever fungerar normalt som draghjälp åt svagare elever, en hjälp som nu försvinner utanför Rosengårds gränser.” Det här är skillnaden mellan socialism och individualism. Socialism går ut på självuppoffrande för andras skull. Att du har någon form av skyldighet att lära dig mindre, sänka dina betyg och allvarligt försämra dina annars goda möjligheter i livet. För vad? För att de som inte vill eller kan lära sig ska kunna dras upp lite, lite högre. Det är inte fråga om val. I ett socialistiskt samhälle måste du offra dig själv för andras skull.

Individualism handlar istället om det Ayn Rand så tydligt uttryckte:

I swear, by my life and my love of it, that I will never live for the sake of another man, nor ask another man to live for mine.

C.

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: