Spola kräken

6 07 2009

Göran Hägglund leder ett parti som befinner sig på fallrepet. Man gjorde ett dåligt EU-val och om man kommer att klara av 4 %-spärren i nästa riksdagsval pekar allt på att det kommer att vara med ett darr på ribban. Detta orsakar givetvis visst bryderi för herr Hägglund. Alltså: hur göra partiet mer populärt bland svenskarna?

Svaret: höj alkoholskatten!

Nej, det är inget skämt, herr Hägglund vädrar glatt denna åsikt i dagens SvD.

”Jag vill ha en följsamhet där priserna på alkohol stiger i takt med den allmänna prisutvecklingen. Att man också ska kompensera prismässigt för att folks inkomster ökar tror jag inte på, men det är en svår balansgång att hitta rätt nivå på alkoholskatterna. Tar man i för mycket finns risken att man tappar försäljning på Systembolaget och att kunderna skaffar sig andra inköpsvägar”.

Fantastiskt. Det där är ju en crowdpleaser som säkert kommer att visa sig i opinionssiffrorna. Kanske inte på det sätt som herr Hägglund tänker sig, men ändå. Notera den logiska kullerbyttan i att han vill att alkoholpriset ska stiga med den allmänna prisutvecklingen, men att han ändå säger sig inte vilja kompensera prismässigt efter ökande inkomster. Huh?

Hur kan man då toppa detta? Jo Hägglund väljer att dra ner applådåskor genom följande fullträff:

”I Sverige finns ju en bred uppslutning kring att införselkvoterna ska dras ner rejält, men jag vill nog i första hand ha gemensamma kvoter som gäller för alla medlemsländer. Går inte det kan vi försöka med ett svenskt undantag”.

Underbart. Bred uppslutning, you say. Ok, jag antar att det är därför det går bussturer till Tyskland för att folk ska kunna handla riktigt mycket till en billig penning. Jag tror även att väljarna som en man kommer att ställa sig bakom ett försök till ett svenskt undantag för minskade kvoter, eller hur?

Hägglund lever på en annan planet, där folk vill ha moraliska pekpinnar som slår ölburkarna och vinpavorna ur händerna på oss. Synd för honom att verkligheten inte funkar på det sätt han beskriver den. Till råga på allt tycker till och med hans allianskollegor att han får ta och sätta sig ner och hålla klaffen.

Det där med att göra sitt parti populärt, det är nog inte riktigt hans grej. Han kanske borde ta och kolla på klockan och se vilket århundrade det är. Motboken är död och skulle inte välkomnas idag, oavsett hur välmenande förmyndaren är. Om KD åker ur Riksdagen i nästa val kommer jag – och antagligen många andra med mig – att skratta gott och höja glasen i en skål. Då kan vi spola kräken för gott. Partier med en moral som hör bättre hemma i 1800-talet platsar inte längre i dagens samhälle.

/Jacques Pot

Skål Göran!

Skål Göran!

Annonser

Åtgärder

Information

2 responses

6 07 2009
Robert

Sverige måste genomgå en smärtsam normaliseringsprocess. Moralismen och förmynderiet ska bort!

7 07 2009
konstantmagasin

@Robert: I’ll drink to that.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: