Ohlys delirium

29 06 2009

Läser om Lars Ohlys tal i Almedalen och kan inte annat än undra vilken planet han bor på.

För det första vill han begränsa hur stor en bank ska kunna bli. För det andra vill han öka det statliga ägandet i banker.

”Att driva en bank måste vara den bästa affärsidé som finns. Banken tar alla vinster när det går bra och låter skattebetalarna betala när det går dåligt. Det vill Vänsterpartiet sätta stopp för”.

Alltså: för att undvika att skattebetalarna ska få betala för banker, är alltså hans lösning att vi ska tvingas betala för dem genom att äga dem, vilket på allvar skulle betyda problem om det går dåligt för banken. Gomorron! Dessutom får bara skattebetalarna pröjsa för bankernas misstag om regeringar insisterar på att ge dem stålar. Vilket ju Ohly uppenbarligen är för.

De ekonomiska kullerbyttorna, eller ska man säga fylleraglandet, fortsatte genom urbombade åsikter som:

”Vi tror i motsats till regeringen inte på marknadens självläkande kraft. Regeringen står handfallen och vill vänta ut den ekonomiska krisen i stället för att investera sig ur den”.

Så det bästa sättet att förhindra pengaläckage är alltså att spendera mera pengar när det är ont om dem. Vågar man gissa att det inte är Lars som sköter hushållskassan där hemma? Dessutom är problemet med denna kris just att regeringar tror att man ska kunna få problemen att försvinna genom att hysta pengar på dem. Låt bankerna gå omkull, det är först då som läkandet kan börja. Den ökade statliga inblandning som Ohly ser som räddningen förlänger bara problemen, eller permanentar dem.

Tramsandet fortsatte förstås, med pärlor som:

”Vi ser nu åter gamla patronsfasoner. Krisen får inte tas som intäkt för att försämra arbetsrätten”.

Det bästa för företag som det går trögt för i den rådande konjunkturen måste ju självklart vara att de inte snabbt ska kunna anpassa sina organisationer efter läget. Notera väl språkbruket ”patronsfasoner”. Återigen vänsterns förtvivlade försök att sätta världsbilden till 1900 kallt. Vem pratar på det sättet, förutom på buskis?

Får man föreslå ett tillägg på ett par poäng mikro- och makroekonomi till Lars Ohlys to-do-lista för nästa år? Ohlys extremistiska tilltro till staten som källan till allt gott och alla orättvisors tillrättaläggare är rent och skärt skrattretande.

/Jacques Pot

Jo sörru, det gäller bara att ha en tillräckligt stor skyffel att hysta pengar med, så löser sig allting!

Jo sörru, det gäller bara att ha en tillräckligt stor skyffel att hysta pengar med, så löser sig allting!

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: