(S)amhällssyn anno 1900 kallt

10 06 2009

I dagens S-krönika i G-P (eller S-kröna, som jag kallar det) skriver Niklas Nordström en analys av varför det gick så dåligt för sossarna i EU-valet. Nordström konstaterar helt krasst att Partiet saknar en nulägesförankrad politik; att frågorna man talar om inte betyder något för dagens människor. Storstadsmänniskor kan inte relatera till S politik och det syns tydligt på resultaten i dessa städer.

Detta är mycket intressant. Som före detta SSU-ordförande ligger det en viss tyngd i det han skriver och jag kan inte annat än hålla med. Nordström fångar i sin krönika socialdemokratins problem.

S för en politik som baserar sig på en samhällssyn som hörde bättre hemma i början av det förra århundradet. Företagare misstänkliggörs, dessa kapitalister anses bara vilja suga ut arbetarklassen och om någon har pengar så beror det på att någon annan är utan. I socialdemokraternas universum är ekonomin ett nollsummespel och en konstant flod av orättvisor måste regleras av staten. Borgare går i svarta kostymer, svart ytterrock, hög cylinderhatt på huvudet, kollar tiden på guldrovan och har cigarren nitad i munnen. Socialdemokraternas samhälle, som de utformar och genomför sin politik efter, är strikt indelat i knivskarpa klasser och det enda sättet att komma tillrätta med denna så kallade snedfördelning av välstånd är saftiga skattesatser och en aldrig ändande expansion av staten.

EU-frågor som integritet och frihet på nätet ska vi inte tala om. Här har sossarna en otroligt dålig track record, tack vare bland andra Tomas Bodström. Nätfrågorna har man helt missat, eftersom man inte lever i detta århundrade. Tror ni mig inte? Kika i så fall in på S-bloggar och få er ett gott skratt åt de förlegade propagandisterna där. Så hade nätet sett ut om Berlinmuren inte rasat omkull.

Men vad bryr vi oss? På redaktionen skrattar vi gott åt sossarnas otidsenliga världsbild. Med lite tur kommer den att bli deras död.

/Jacques Pot

Annonser

Åtgärder

Information

3 responses

10 06 2009
Taredit

Jaques, rätt rolig och träffande beskrivning! Nu är jag dock inte övertygad om att det skulle vara så lyckat för politiken om S-partiets andnöd blir svår och bestående. Visst deras ande har i alltför många decennier svävat över landet, med en elakartad utveckling av demokratividriga korporativa strukturer skulle man kunna tillägga till det ovan sagda. Icke desto mindre kan det nog vara av värde för den politiska utvecklingen med ett välformulerat konstruktivt vänsteralternativ. Hur skulle då ett sådant kunna se ut? Man är nog fel ute om man tror att ett sådant alternativ på något tvingande sätt alltid måste formuleras som en motsats till den borgerliga politiken. Mycket av den politiken är naturligtvis av rationella partiaktiska skäl formulerat på sätt som mycket väl också skulle kunna inlemmas i vänsteralternativet. Förkasta inte sådant per automatik utan tag upp det i det egna alternativet. Det har taktiskt sett dessutom den goda effekten att det neutraliserar sannolikt huvuddelen av de för marginalväljarna viktiga argumenten för att byta sida. Komplettera med en agenda som har aktualitet för den enskilda människans konfrontation med det moderna samhället i olika sammanhang såsom exempelvis som familjemedlem, elev under utbildning eller fortbildning, som arbetstagare, socialförsäkringstagare, konsument, mottagare av vård eller omsorg, företagare, innehavare av materiella tillgångar eller immateriella rättigheter, utövare av fria aktiviteter etc. Med utgångspunkt från ett tydligt markerat jämlikhetspatos skulle man i alla dessa sammanhang söka formulera en samhällsordning som ger breda folklager möjlighet att i trygghet och värdighet åtnjuta allt det goda samhället kan erbjuda. Här finns det utrymme att med ett lyhört sinne för den enskilda människans behov staka ut nya vägar för samhällsutvecklingen helt obundet av agendan i motståndarlägret. Det skulle kunna bli ett modernt, livskraftigt initiativ, som slår an i breda folklager.

11 06 2009
konstantmagasin

@Taredit: tack för ett långt och välskrivet inlägg. Det är just av skälen du anför som jag hoppas att S ska drabbas av permanent andnöd, dö och ersättas av något vettigare och mer världstillvänt.

I övrigt tycker jag att det nya alternativet du beskriver i mångt och mycket (om än inte på alla punkter) låter som ett sunt liberalt alternativ. Det är vi fler som frågar efter. Men Mona har ju börjat slänga sig med ord som frihet, så det kanske kommer? Chansen är ju dock ganska så stor att hon kommer att upphöra med ett sådant språkbruk när någon förklarat för henne vad frihet faktiskt innebär.

29 06 2009
Ohlys delirium « Konstant Magasin

[…] Återigen vänsterns förtvivlade försök att sätta världsbilden till 1900 kallt. Vem pratar på det sättet, förutom på […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: