Ingen ljusning i sikte

2 06 2009

Sanna Rayman tar idag upp ett mycket angeläget ämne: ungdomsarbetslösheten. Framför allt ungdomars problem att komma in på en hårt reglerad arbetsmarknad, där gamla trötta betonghäckar sitter tryggt på sina jobb medan pigga ungdomar med fräscha kunskaper står utanför och tittar in. Det är förstås Las vi har att tacka för detta, lagen om anställningsskydd som stänger ungdomar ute från arbetslivet lika effektivt som en brandvägg.

Rayman skriver även om det där som många av oss gjorde efter gymnasiet, nämligen tog ett eller flera år utomlands för att jobba, testa på livet som en självständig individ och samla erfarenheter. Rayman träffar huvudet på spiken med följande sammanfattning av dessa upplevelser:

Väl hemma konstaterar man att där ute i världen är arbetsmarknaden lite mer otrygg. Ibland är detta också sant, men spelar det någon roll när tryggheten på hemmaplan bara finns i teorin, men i praktiken är onåbar för den som ännu inte fått in foten?

Att Sverige ligger dåligt till rörande ungdomsarbetslöshet inom EU har Marita Ulvskog följande lösning för: igår krävde hon ett toppmöte om ungdomsarbetslösheten i samband med det svenska ordförandeskapet. Utmärkt, då kanske vi kan lära oss av de övriga EU-länderna och plocka bort våra förlegade turordningsregler, för att skapa mera rörelse på arbetsmarknaden och även ge unga en chans att komma in. Flexicurity, någon?

Annars läser jag i DN att sossarnas förstanamn till EU, Marita Ulvskog, i en chatt med läsarna mest vill tillföra mera statliga regleringar (förstås) för att komma tillrätta med ungdomsarbetslösheten:

Hur skall S se till att förenkla eller förändra situationen för de många akademiker som tar examen från svenska universitet de närmsta åren, och som har en arbetsmarknad som ser minst sagt mörk ut?
Pär

– Det är viktigt att rikta resurser till just unga akademiker. Det här hänger också ihop med våra utbildningspolitiska ambitioner. Vill vi ytterligare minska den sociala snedrekryteringen till akademiska utbildningar måste det finnas jobb att gå till.

”Minska den sociala snedrekryteringen”, ja. Oj, jag bara känner på mig att det kommer att generera massvis med jobb för arbetslösa unga.

/Jacques Pot

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: