Grön matematik

19 05 2009

Det har varit mycket bashing av de gröna i vårt magasin på sistone. Varför bryta ett vinnande koncept? Speciellt när SvD:s ledarblogg bjussar på såna här skrattsalvor.

Miljöpartiets Bodil Ceballos (by the way – hur kommer det sig att vi har så många vänsterlatinos i Sverige?) har debatterat moderaternas Susanna Haby om hur mycket världen bör sänka sina koldioxidutsläpp. 80 %, hävdar Ceballos med en domares pondus. Ganska väldigt ofantligt mycket alltså. Hur ska det gå till? Jo, kolla nu när miljömuppen drar kaninen ur hatten: EU ska sänka sina utsläpp med 40 % och resten av världen med 40 %. Presto! En sänkning med 80 %!

Det är ju klockrent. Så om jag får en lönesänkning med 5 % och min kollega får en lönehöjning med 5 % så bibehåller vi alltså samma lön.

En snabb googling av Ceballos leder mig till följande hemsida där hon presenterar sig själv närmare. Inte helt otippat bjuds det här på ännu mera humor:

Tillbaka till skolbänken?

Tillbaka till skolbänken?

Jag var Grön redan som barn och har aldrig röstat på något annat parti. Min bakgrund är brokig och har rört sig från musik- och dramastuderande till ekobonde i Spanien (som är ett andra hemland för mig) till jurist och språkvetare.

Man vet ju knappt var man ska börja. ”This is so good it has to be fattening”, som Stewie i Family Guy säger. Det obligatoriska musik- och dramaflummandet som hör vänstern till finns givetvis med i CV:t. Ekobonde i Spanien? Snälla sluta jag garvar ihjäl mig, jag orkar inte med mera klyschor! Jurist! Som inte kan räkna! Ojojoj, jag vet inte direkt om jag skulle vilja bli företrädd av henne. ”Jaha, typ, ers nåd. Nu är det så här att vi tycker att skadeståndskraven är lite väl höga. Min typ klient kan tänka sig att betala kanske 10 000 mindre än det föreslagna beloppet och om målsäganden sänker sina krav med 10 000, så har vi ju ett avdrag på vablire 20 000? Nu kan vi väl ta varann i hand, dansa och dricka lite ekorödvin? Va sägs?” Var har hon tagit sin juristexamen någonstans? Mailboxes Etc.?

Det som är allra mest skrämmande med detta, när man har skrattat färdigt, är att typer som Ceballos faktiskt gör anspråk på makt i vårt land. Borde de inte åtminstone fullfölja grundskolan i så fall?

/Jacques Pot

Uppdatering: Skojigare blir det. Ceballos är MP:s tredjenamn på listan till EU-valet. Är man och skrapar i botten av tunnan, månne?

Annonser

Åtgärder

Information

5 responses

19 05 2009
Tobias Adersjö

Tydligen sa hon fel, Mp vill ju att Eu ska sänka sina utsläpp med 80% varav 40% inom eu, resterade 40% ska göras genom investeringar i de länder som producerar produkterna vi konsumerar. Det är väl inte så konstigt, det vill ju alliansen med fast allt i en light variant. Mycket av det vi konsumerar produceras ju utanför eu så egentligen har vi även flyttat ut våran miljöpåverkan och det är det MP vill förändra genom investeringarna.

20 05 2009
konstantmagasin

Ok, då är frågorna: vad är det vi ska investera i de länderna, vad kostar det och vad kommer det att ha för påvisbara effekter? Sedan undrar jag hur vi kan flytta ut vår miljöpåverkan? Om man nu tror att CO2 driver på uppvärmning, så blir det väl varmare överallt? Om man nu tror att CO2 skapar klimatförändringar.

20 05 2009
johdan

En sak man kan investera i utanför EU är förnyelsebar energiteknik. Så att de slipper ta omvägen över de fossila bränslena.

Det handlar mycket om att utvecklingsländer ska kunna få en vettig standard utan att driva på klimatförändringarna.

20 05 2009
Alvin Stoltz

Om man skulle minska med 60% i EU och 60% utanför……. 120% minskning!! Superbra!

22 05 2009
konstantmagasin

Ok, johdan, jag förstår vad du menar, men det är inte helt och hållet en lösning. De utvecklande länderna har stora energibehov för att kunna utveckla sin industri. Detta är det enda sätt de kan nå samma standard som oss i de utvecklade länderna. Dessvärre kan inte solceller och vindkraft (för att nämna två exempel) förse dem med energin de behöver. Tekniken är helt enkelt inte tillräckligt effektiv.

Istället för att förse dem med en piss i Mississippi (ursäkta ordvalet) borde vi i stället för att satsa pengar ta bort våra sanslösa skyddstullar mot utländsk konkurrens och sluta ge egna fallerande näringar oproportionerliga bidrag.

Frihandel är bättre än allmosor, är redaktionens fasta åsikt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: