Kollektiv trafik, kollektiv bestraffning

22 04 2009

Återigen en buss som gått sönder. Jag minns själv från studietiden hur bussarna alldeles för ofta fick tekniska problem. Om de inte var försenade. Eller aldrig dök upp. Att tvingas av bussen mitt på motorvägen är inte kul. Det gick aldrig lita på att man kom fram i rätt tid så ända sättet var att ha stor säkerhetsmarginal. Numera har jag förstås egen bil och tar mig till jobbet på en tredjedel av tiden det hade tagit om jag åkt kollektivt.

I Sverige anses det av någon outgrundlig anledning vara fantastiskt fint att åka kollektivt, vilket måste vara utfall av masochism eller möjligtvis ”solidaritet” med de som inte har annat val. Det råder praktiskt taget monopol på kollektivtrafik på de flesta orter i Sverige. Stockholms Lokaltrafik i Stockholm, Västtrafik i Göteborg, Skånetrafiken i Skåne. Det betyder att resenärer som är missnöjda med service eller priser inte har något alternativ eller en konkurrent att gå till. Det betyder att trafikbolagen (ofta subventionerade eller ägda av kommunen) inte har någon anledning till att faktiskt hålla god service eller låga priser. Kollektivtrafik är planekonomi. Dessutom finns det de rent praktiskt aspekterna i form av förseningar, tekniska problem och dålig planering. Väl på bussen eller tåget tvingas du stå ut med jobbiga, skrikiga, snoriga ungar. Hostiga, harklande, illaluktande pensionärer. Mammor med barnvagn som har reserverade platser, kräver hjälp med på/avlastning och talar högljutt med sin bebis. Att åka kollektivt är en bestraffning, en nödlösning och ett mindre helvete.

Alternativet är egen bil. Det kostar, trots miljöfanatikernas ansträngingar, inte mycket mer. Du kan åka när du vill. Det går enormt mycket snabbare, i de flesta fall. Du kan ta bilen och åka ärenden på lunchen. Du kan åka vart fan du vill, när som helst utan att någon annan påverkar ditt val. Bil är frihet. De som inte inser det har inte upplevt att ha egen bil.

Uppdatering: Skrattretande not har en TILL buss gått sönder – och den här gången började den brinna. Vad är det frågan om?

C.

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: