En skakning på hyresmarknaden…

7 04 2009
Kände ni också en vibration?

Kände ni också en vibration?

Idag har det gått ett skalv i den svenska ekonomin. Det så kallade bruksvärdesystemet ska inte längre vara allenarådande för att sätta hyrorna på bostäder.

Kompromissen som Hyresgästföreningen och SABO kommit fram till (och som även Fastighetsägarna ställer sig positiva till) är lite luddigt och det låter ungefär som följer:

Å ena sidan ska vi behålla bruksvärdesystemet…

…fast å andra sidan ska fastighetsägarna få förhandla fram egna hyror i händelse av tvist…

…fast å den tredje sidan så ska bruksvärdesystemet fortfarande vara normerande.

Huh? Rörigt eller? Det som är mest anmärkningsvärt är att alla parter säger sig vara nöjda med förslaget. Hur är detta möjligt? Har man faktiskt kommit fram till något bra som alla förstår och är med på, eller har vi potential till en massa underhållande rättstvister i tolkningen av det nya systemet framöver? Javettefan.

Värt att notera är dock att Hyresgästföreningen och SABO inte riktigt gör detta frivilligt – hade man inte nått ett någorlunda marknadsmässigt beslut hade EU sannolikt tryckt till dem och nu pustar man ut över att man lyckades utforma ett eget förslag innan artilleriet sattes in. Om inte annat har man köpt lite tid. Frågan är om detta håller i längden eller om det är ett plåster på ett benbrott?

Intressant i sammanhanget är att det finns en annan part i frågan, Sveriges Byggindustrier (BI), som inte är fullt så imponerade. Björn Wellhagen som är ansvarig för boendefrågor på BI är trots allt dagens hjälte och håller ögonen på bollen:

”Hyresregleringen har funnits i olika former sedan 1940-talet. Det har lett till svarthandel med hyresrätter, långa bostadsköer och eftersatt underhåll. Behovet av en bättre fungerande bostadsmarknad är skriande”.

Tjoff, där träffade han huvudet på spiken! Upp till bevis, typ.

Nåväl, här på redaktionen är vi optimister och lyfter på hatten för detta avtal, som i alla fall är ett steg i rätt riktning på vägen mot en marknadsekonomi. Även en tusenmilaresa måste börja med två små steg. Nu hoppas vi att detta goda besked i dystra tider kan ge hopp åt en krisdrabbad byggbransch och generera lite arbete. Får vi se lite spadar sättas i marken snart, månne?

/Jacques Pot

Annonser

Åtgärder

Information

2 responses

9 04 2009
hyrdigfri

”…fast å andra sidan ska fastighetsägarna få förhandla fram egna hyror i händelse av tvist…” – hur menar du då?
Vid en tvist i hyresnämnden skall enligt förslaget förhandlade hyror vara jämförelseobjekt, inte som tidigare endast allmännyttans hyror.

Mvh Georg Hardt, Hyresgästföreningen

9 04 2009
konstantmagasin

Tjenare Georg,

”# Den hyresnormerande rollen för kommunala bostadsföretag vid tvist ersätts med förhandlade hyror, oavsett hyresvärd. I praktiken innebär det att de privata fastighetsägarna blir fullvärdig part vid hyresförhandlingarna” (hämtat från Fastighetssveriges nyhetsbrev 090407).

Jo det var det jag menade, om än något luddigt uttryckt. Just att överenskommelsen är luddigt formulerad gör att redaktionen inte vågar vara mer än försiktigt positiv. Trevligt att vi får besökare från Hyresgästföreningen förresten, ni är inte bara aktiva i trappuppgångarna på kvällstid, ni är tydligen aktiva på webben också.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: