Godisskatt? Jag tror vi fått fnatt!

24 03 2009
Aja baja, lilla medborgare!

Aja baja, lilla medborgare!

Jag rear ut mitt liv! Allt ska bort!

Det kanske är så att vi helt enkelt inte vill ha kontroll över våra egna liv? Det kan man i alla fall tro när man läser artikeln om godisskatt i dagens DN. Enligt en debattartikel signerad Cancerfonden i måndags menar man att tjockismaten orsakar cancer och att människor från de lägre samhällsklasserna löper större risk att få cancer på grund av dålig mat, än de lite finare och mer välutbildade människorna.

I dagens artikel som spinner vidare på detta menar man att svenskarna vill ha en skatt på godis och annan onyttig mat: allt som innehåller socker, fett och transfetter och annat snusk (snask?) ska beskattas extra hårt. Inte nog med detta – enligt SIFO-undersökningen som man refererar till bör svenska staten även subventionera nyttig mat, såsom grönsaker, frukt, ekologiskt spannmål och fiberrikt käk.

En liten fråga: har vi fullkomligt tappat förståndet? Det kan inte på fullaste allvar finnas människor som inte tror att fet och sockerrik mat är dåligt för hälsan. Och om de nu tror att det är harmlöst, är det då verkligen inte deras eget fel? Det är svårt att hitta ett mer individuellt val och ansvar, än vad man själv väljer att äta. Varför ska detta över huvud taget regleras via skattesedeln? Varför ska staten tala om för oss vad vi bör äta och inte? Experterna som uttalar sig i artiklarna menar att våra politiker är på tok för passiva och politikerna är försiktigt positiva i sina kommentarer. De är väl chockade, kan tänkas, över att folket kommer till dem och ber att få bli ännu mer detaljstyrda av politik och skattepekpinnar.

Mest talande är dock det kompakta föraktet för fattiga och lågutbildade som både experter och politiker ger uttryck för. Man säger mer eller mindre att de är för svaga och korkade för att kunna fatta bra beslut själva och att de därför vänligt men bestämt ska styras med påtryckningsmedel.

Vad sägs om följande: alla får ta mig fa-an bestämma själva vad man stoppar i truten. Så enkelt är det. Äter jag fet mat – då blir jag fet. Äter ungarna energirika sockerprodukter i överflöd – då blir de stirriga. Så enkelt är det och nej, detta kommer inte som en överraskning för någon. Skatter och pekpinnar är totalt och fullkomligt överflödiga.

Men nej då, vi vill ha mer skatter, de vi har i dagsläget räcker inte. GE OSS MER! vrålar vi som besatta masochister. Dessutom vill vi att staten ska betala för att vi ska äta frukt och grönsaker. Ursäkta mig, men betalar vi inte redan för detta genom det massiva jordbruksstödet?

Idioter…

/Jacques Pot

Annonser

Åtgärder

Information

3 responses

24 03 2009
Kjell

Oavsett vad man tycker om en osundhetsskatt så kvarstår frågan vad som är nyttigt och vad som inte är det.

Du skriver blandannat att ”Äter jag fet mat – då blir jag fet.” Är du säker på detta? Eller blir man fet av att äta socker?

Det finns flera olika åsikter om vad som är orsaken till att man blir fett, och de så kallade experterna är inte eniga.

Men jag skulle tro att de flesta vet att befolkningen har blivit fettare de sista årtionedna och vi har inte minstat socker (kolhydrat) intaget precis under denna period.

Att läsa tex http://www.primavi.se/maten.pdf get en viss inblick i hur korpen fungerar när den får visa livsmedel.

kolhydrater påverkar våra insulin nivåer så att de stiger. och får att lagra in fett i våra kroppas behövs insulin. Så att bestå att socker och andra kolhydrater inte bidrar till fettna måste vara fel

24 03 2009
konstantmagasin

Det är just för att orsakssambanden inte är helt kända som vi själva måste ta eget ansvar för vad vi stoppar i oss. Sverige är ett land med invånare som har en enormt stark tilltro till myndigheter, trots att de mycket ofta har fel. Vad beror det på? Dålig självkänsla? 50+ års praktiskt taget oavbruten folkhemssocialism? Mellanmjölk?

1 04 2010
Dumchock « Konstant Magasin

[…] Uppdatering: Det är lustigt nog nästan exakt ett år sedan vi skrev om just det här senast. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: