Fortfarande krig på hyresmarknaden

10 03 2009

Vi hittade en väldigt intressant artikel om hyresbostadsmarknaden i Sverige och bruksvärdesystemet på Fastighetssveriges hemsida.

Artikeln i sig bekräftar bara vad vi redan vet, men vi tycker ändå att det är en bra artikel som på ett enkelt sätt sammanfattar hur regleringarna av hyresrätter fungerar.

Vad ska man då säga om detta? Det är helt absurt att den svenska marknaden fortfarande har krigstidsreglering. Hyresregleringen infördes i Sverige under andra världskriget, för att skapa säkerhet i en då synnerligen osäker värld. Inget konstigt med det, liknande regler infördes över hela Europa. Vid krigstidens slut avskaffade de flesta länderna dessa temporära åtgärder, men Sverige behöll dem. Det är en skam för alla regeringar, oavsett färg, som Sverige sedan dess har haft, som har varit för fega för att avskaffa bruksvärdesystemet och ge oss en fungerande bostadsmarknad.

Att det ska vara så svårt för den politiska klassen att förstå: en reglerad marknad kan aldrig bli en välfungerande marknad. Vad värre är, då man har märkt att marknaden inte har fungerat har man försett den med än fler regleringar för att försöka få den att fungera. Detta har förstås fått den effekten att bostadsmarknaden har fungerat ännu sämre. Det är som en trollkarl som till slut börjar tro på sina egna trick.

Vad göra? Riv upp bruksvärdesystemet, släpp hyressättningen fri och gör ROT-avdrag tillgängliga för alla fastighetsägare! Då skulle vi få en välmående bostadsmarknad, välmående fastigheter och välmående människor i samklang.

/Redaktionen

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: